

Wat is jicht?
Jicht is een pijnlijke reumatische aandoening, vaak verward met artrose. Kenmerkend zijn ontstekingen door urinezuurkristallen in gewrichten [1]. Ontdek hier wat jicht is, plus het ontstaan en oorzaken ervan.

Kies voor een structurele
aanpak bij jicht
Hoewel medicijnen verlichting bieden door ontstekingen te remmen, ontbreekt een medicijn dat toekomstige aanvallen voorkomt.
Wel kun je de bron van jicht aanpakken, door de urinezuren op structurele wijze te elimineren. Dit doe je door te ontzuren oftewel aan je zuur-base balans te werken.

Zo ontstaat jicht: de rol van urinezuur
Jicht en urinezuur zijn onlosmakelijk verbonden. Om de oorzaak van jicht te snappen, is inzicht in de rol en vorming van urinezuur essentieel.
Wat is urinezuur?
Je lever zet purines om tot urinezuur en purines ontstaan op 2 manieren [1,2]:
1. Door voeding
Een deel van de purines komen uit voeding:
-
Orgaanvlees
-
Vette vis
-
Gistrijke producten
-
Mais
-
Lijnzaad
-
Peulvruchten
​
2. Natuurlijke celvernieuwing
Tijdens de opruiming van lichaamscellen komt purine vrij.
Een overschot aan urinezuren, kan je lichaam niet afvoeren. Het urinezuur slaat dan neer als urinezuurkristallen rondom gewrichten en in andere weefsels. Zo'n overschot kan verschillende oorzaken hebben, lees hieronder welke.
Wat veroorzaakt jicht?
Een hoog urinezuurgehalte is de oorzaak van jicht en kan op verschillende manieren ontstaan [1-6].
4 belangrijke oorzaken
-
Verminderde nieruitscheiding van urinezuur
Door een verminderde nierfunctie of medicatie.
-
Verhoogde urinezuurproductie
Door een versnelde cel-afbraak. Dat kan komen door psoriasis, kanker, chemotherapie, overgewicht, zeldzame stofwisselingsziekten en alcoholgebruik.
-
Verzuring van je lichaam
Na je 40ste wordt je lichaam steeds zuurder, omdat het zure afvalstoffen minder goed kan afvoeren.
-
Na de overgang
Vanaf de overgang ontdoet het lichaam zich niet meer van zure afvalstoffen via de menstruatie.
Bronnen
[1] Kanbara, A., Hakoda, M., & Seyama, I. (2010). Urine alkalization facilitates uric acid excretion. Nutrition journal, 9, 1-5. [2] Maiuolo, J., Oppedisano, F., Gratteri, S., Muscoli, C., & Mollace, V. (2016). Regulation of uric acid metabolism and excretion. International journal of cardiology, 213, 8-14. [3] Stamp, L. K., Farquhar, H., Pisaniello, H. L., Vargas-Santos, A. B., Fisher, M., Mount, D. B., ... & Gaffo, A. L. (2021). Management of gout in chronic kidney disease: a G-CAN Consensus Statement on the research priorities. Nature Reviews Rheumatology, 17(10), 633-641. [4] Syed, A. A. S., Fahira, A., Yang, Q., Chen, J., Li, Z., Chen, H., & Shi, Y. (2022). The relationship between alcohol consumption and gout: A mendelian randomization study. Genes, 13(4), 557. [5] George, C., & Minter, D. A. (2022). Hyperuricemia. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing. [6] Hak, A. E., & Choi, H. K. (2008). Menopause, postmenopausal hormone use and serum uric acid levels in US women–the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Arthritis research & therapy, 10(5), 1-7.