

Vormen van jicht
Jicht kan eenmalig zijn, maar ook frequent terugkeren in meerdere gewrichten. Bij herhaalde aanvallen wordt het chronisch. Lees meer over de vormen van jicht, zoals acute, chronische (vliegende) en pseudo jicht.

Vormen van jicht
Jicht is er in verschillende vormen:
1. Acute jicht
2. Chronische jicht, waaronder vliegende jicht
3. Pseudo jicht, dat lijkt op jicht, maar is net iets anders
1. Acute jicht
Als urinezuurkristallen rond een gewricht neerslaan, ontstaat een acute jichtaanval. De eerste keer gebeurt dit meestal bij de grote teen.
2. Chronische jicht
Chronische jicht kan op 2 manieren beginnen. De eerste manier is als de aanvallen van acute jicht steeds frequenter worden.
De klachten kunnen óók geleidelijk ontstaan en toenemen, zonder de voorafgaande acute aanvallen. Je gewrichten worden dan dik, pijnlijk en stijf, maar niet zo rood.
De pijn van jicht kan zo hevig zijn dat zelfs lakens op de jichtplek onverdraaglijk zijn. Ook wordt lopen steeds moeilijker.
Heb je geen succesvolle aanpak? Dan is het gebruik van krukken uiteindelijk vaak onvermijdelijk.
​
​
Ook vliegende jicht is een vorm van chronische jicht. De jichtaanvallen komen dan afwisselend voor in allerlei verschillende gewrichten. Het lijkt daarom van het ene naar het andere gewricht te ‘vliegen’.


Wist je dat...
...door het minder herkenbare klachtenpatroon chronische jicht soms verward met artrose of reumatoïde artritis?
3. Pseudo jicht
Pseudo jicht lijkt op jicht, maar wordt veroorzaakt door calciumkristallen in plaats van urinezuur. Deze aandoening treft voornamelijk knieën, polsen en andere grote gewrichten, en komt evenveel voor bij mannen als vrouwen, vooral op oudere leeftijd. De symptomen zijn doorgaans minder uitgesproken dan bij echte jicht.
Mogelijke oorzaken zijn:
-
Hoge calciumspiegels in het bloed (hypercalciëmie)
-
Verzuring van het lichaam, waardoor calcium zich bindt aan zuren
-
Hoog ijzergehalte in het bloed (hemachromatose)
-
Lage magnesiumspiegels in het bloed (wat vaak ook een teken is van verzuring)
-
Te hoge concentraties bijschildklierhormonen in het bloed (hyperparathyreoïdie)