Jicht Dieet

 

Voor mensen met jicht geldt de richtlijn om minimaal 80% basischvormend en maximaal 20% zuurvormend voedsel te eten en te drinken. Zo min mogelijk purinerijke voedingsmiddelen eten dat het urinezuurgehalte in het bloed verder stijgt.

 

Dieetadvies bij jicht

 

  • Drink veel water, dagelijks 2 tot 3 liter, waarvan 1 liter basisch water (water met een hoge pH waarde). Basisch water zorgt voor de verhoging van het natriumbicarbonaatgehalte in het lichaam. Water zorgt verder voor een goede vochthuishouding en spoelt het lichaam schoon
  • Vermijd alcohol. Alcohol kan het urinezuurgehalte in het bloed verhogen. Met name bier leidt vaker tot jicht
  • Probeer bij overgewicht af te vallen tot een gezond gewicht. Bij een gezond gewicht zal het urinezuurgehalte in het bloed afnemen. Een gewichtsverlies van 5-10% helpt al om de urinezuuruitscheiding te verbeteren
  • Gebruik maximaal 20% zuurvormende voeding/drank
  • Drink ontzurende kruidenthee met een grote varieteit aan kruiden. Ontzurende kruidenthee bevordert de afvoer van urinezuren
  • Ga dagelijks actief ontzuren met producten zoals basische druppels en basische tabletten. Deze verhogen de bicarbonaatproductie in het lichaam
  • Vermijd rood vlees. Mensen die rood vlees eten hebben 40% meer kans op jicht vergeleken met mensen die weinig of geen rood vlees eten
  • Volg een purinebeperkt dieet. Producten die veel purine bevatten zijn: makreel, ansjovis, mosselen, haring, sardines en orgaanvlees zoals lever en nier. Ook gistrijke producten zoals Marmite vermijden. Varkensvlees, leverworst, tong, eend, kip, garnalen, heilbot, krab, kreeft, oesters, paling, schol, asperges, bloemkool, peulvruchten, soja(producten), sperziebonen, spinazie en champignons bevatten eveneens veel purine.
  • Fructosehoudende voedingsmiddelen en dranken (frisdrank en vruchtensap) vermijden. Bij mensen die twee of meer glazen frisdrank per dag drinken verdubbelt het risico op jicht. 

 

Lees meer over ontzuren >>>

 



 

 


Doe de online verzuringstest

Jicht wordt veroorzaakt door verzuring. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.