Jicht oorzaak
Jicht wordt veroorzaakt door het onvermogen van het lichaam om overmatig urinezuur af te voeren via de nieren, waardoor verzuring optreedt (hyperuricemie). Overtollige urinezuur moet worden geneutraliseerd om de zuurgraad van het bloed, de pH-waarde, constant te houden. Normaal gesproken worden de urinezuren geneutraliseerd via een reactie met het stofje natriumbicarbonaat in het bloed. Maar als niet voldoende natriumbicarbonaat in het bloedplasma aanwezig is, gaat het lichaam over tot een ander mechanisme om de urinezuren te neutraliseren; ze zet de urinezuren om in een vaste vorm, urinezuurkristallen. Urinezuurkristallen hebben namelijk geen invloed meer op de zuurgraad van het bloed. De zuurgraad van het bloed is hiermee weer in evenwicht. De gevormde urinezuurkristallen kunnen nu neerslaan op de gewrichten, waarna het lichaam reageert met een hevige en zeer pijnlijke ontstekingsreactie; U heeft een jichtaanval.
Jicht is hoofdzakelijk gelegen in de erfelijkheid ervan. In de genen van ieder persoon is de kans bepaald op het krijgen van jicht; aan die kans kunt u niets veranderen. Als iemand een hogere kans heeft op het krijgen van jicht, dan zijn er bepaalde factoren die de urinezuurproductie in het bloed kunnen verhogen, wat een jichtaanval kan uitlokken. Verhoogd urinezuur in het bloed kan ontstaan door:
- Een verhoogde purine-afbraak door stress, chronisch alcoholgebruik of door cytostatica.
- Een verhoogde celafbraak in het lichaam door bijvoorbeeld tumoren, psoriasis en zwaarlijvigheid.
- Purinerijke voeding die bestaat uit orgaanvlees, bepaalde vissoorten zoals ansjovis, sardines, mosselen en kreeft, gevogelte en wild en peulvruchten.
Lees hier meer over verzuring en ontzuren >>>