Sesamolie: een heilzame werking tegen jicht

Sesamolie wordt in traditionele Taiwanese medicijnen veel gebruikt tegen gewrichtspijn zoals jicht en artrose. Bij deze gewrichtspijn worden vrijwel altijd non-steroïde anti-ontsteking medicijnen voorgeschreven, de zogeheten NSAIDs, om de acute jichtaanval tegen te gaan. Het gebruik van deze medicijnen is echter niet toegestaan bij mensen met verminderde nierfunctie en gelinkt aan bloedingen en hartproblemen. De oorzaak van jicht, artrose en andere gewrichtspijn is een overschot aan urinezuur dat kristalliseert en zich afzet in de gewrichten.

 

In een onderzoek van Dur-Zong Hsu en collega’s is gekeken naar de werking van sesamolie op urinezuurkristallen in ratten. Hiervoor hebben ze, in een laboratorium omgeving, urinezuur gemengd met kokend water en deze langzaam laten afkoelen. Het resultaat hiervan zijn pure urinekristallen. Deze zijn vervolgens geïnjecteerd bij ratten. Tijdens het experiment kregen vervolgens 50% van de geïnjecteerde ratten sesamolie toegediend. Gedurende een periode van 12 uur werden de hoeveelheid urinezuurkristallen gemeten.

 

De onderzoekers zagen een significante afname van urinezuurkristallen in groep ratten die sesamolie kregen toegediend ten opzichte van de groep waar alleen urinezuurkristallen waren geïnjecteerd. Hiermee tonen ze aan er een positieve werking bestaat tussen sesamolie en de afnamen van urinezuurkristallen. De auteurs concluderen dat sesamolie in de toekomst gebruikt kan worden als effectief medicijn ter voorkoming van jicht.

 

Bron: Therapeutic effects of sesame oil on monosodium urate crystal-induced acute inflammatory response in rats

 

Terug naar de homepagina >>>

 

Doe de online verzuringstest

Jicht wordt veroorzaakt door verzuring. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.

 

Start de test >>>


Vragen over ontzuren?

 

Heeft u vragen over ontzuren of wilt u gratis advies van onze ontzuringsdeskundigen? Laat dan uw telefoonnummer achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

 
Het verhaal van Erik

Mijn naam is Erik, een 54 jarige accountant uit Rotterdam. De aandoening jicht was 6 jaar geleden voor mij totaal onbekend totat mijn linkervoet pijn begon te doen. Na enige tijd zoeken ben ik begonnen met Allopuriol en Colchicine. Hoewel in eerste instantie.....

 

Lees meer >>>