Patiënten kennis over Jicht

Het is belangrijk voor patiënten om precies te weten welke rol dieet, alcohol gebruik en medicatie speelt bij jicht. Daarom hebben 6 wetenschappers samen onderzoek gedaan naar het kennisniveau van jicht patiënten in Amerika. In hun eerdere onderzoeken kwamen ze erachter dat patiënten weinig tot geen informatie krijgen over hun dieet en levensstijl. Hierdoor kunnen urinezuur verlagende therapieën soms minder effectief werken.

 

Methode

Om het kennisniveau van jicht patiënten te toetsen hebben ze 240 individuen, van 18 jaar of ouder met jicht, benaderd. Deze individuen werden vragen gesteld over oorzaken van jicht, urinezuur verlagende medicatie en dieet.

 

Resultaten

De meerderheid van de ondervraagde waren mannen (80%) en 65 jaar of ouder (67%). 45% gaf aan wel eens alcohol te drinken. Een grote meerderheid van de patiënten (89%) wist dat jicht veroorzaakt werd door urinezuur dat zich kristalliseert en neerslaat in de gewrichten. Echter, maar 25% van de patiënten met urinezuur verlagende medicatie wist dat deze medicijnen permanent moeten worden gebruikt. Slecht 12% wist dat ontzuren in de korte termijn jicht kan verergeren omdat urinezuurkristallen loskomen. Met betrekking tot het dieet gaf 58% verkeerd aan dat groentes jicht verergeren. Veel minder van de ondervraagde gaven aan dat rund (22%) en varken (7%), de kans op een jichtaanval vergroten. Ten slotte wist maar 43% van de patiënten dat bier de kans op een jichtaanval kan vergroten.

 

Conclusie

In verschillende onderzoeken is aangetoond dat vooral rundvlees en varkensvlees de kans op jicht aanzienlijk doet stijgen, net als alcohol. De ondervraagde gaven echter aan dat deze voeding juist weinig invloed heeft op jicht. Hierdoor concluderen de onderzoekers dat de informatieverschaffing over jicht en dieet ver onder de maat is en dat hier meer aandacht aan moet worden besteed. Veel urinezuur verlagende medicatie werkt alleen als men ook actief bezig gaat met de juiste voeding. 

 

Bron: Patients' knowledge and beliefs concerning gout and its treatment: a population based study.

 

Terug naar de homepagina >>>

 

Jicht patiënt Leane

Ik ben een vrouw van 48 jaar. Ik had erg veel last van jicht in mijn linkervoet. Het was op een gegeven moment zo erg dat ik niet eens in mijn schoenen paste. Ik moest zelfs op mijn slippers naar het werk...

 

Lees meer >>>


Vragen over ontzuren?

 

Heeft u vragen over ontzuren of wilt u gratis advies van onze ontzuringsdeskundigen? Laat dan uw telefoonnummer achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.