Klinisch geen significant effect van Vitamine C supplement

 

Effectieve langetermijnbehandelingen tegen jicht vereisen een continue verlaging van het urinezuurniveau in het lichaam. Dit kan bereikt worden met urinezuur verlagende medicatie zoals natriumbicarbonaat, allopurinol of febuxostat. Ondanks deze medicatie halen weinig patiënten het benodigde urinezuurniveau. Vaak zijn additionele urinezuur verlagende therapieën nodig om dit te bereiken.

   

Vitamine C

Vitamine C is een belangrijke voedingsstof die niet wordt opgeslagen in het lichaam waardoor dit dagelijks moet worden aangevuld. Vitamine C draagt bij aan het bestrijden van verkoudheid en hartziektes. Daarnaast is vitamine c genoemd als urinezuur verlagende therapie. Eerdere onderzoeken tonen aan dat vitamine C licht kan bijdragen tot het verlagen het urinezuurgehalte.

 

Het onderzoek

Patiënten met jicht werden willekeurig opgedeeld in twee groepen. De eerste groep (20 mensen) kregen een vitamine C supplement en de tweede groep (ook 20 mensen) geen vitamine C. In week 4 en 8 van het experiment werd bij beide groepen bloed afgenomen en gekeken naar de hoeveelheid urinezuur in het bloed.

 

Resultaten

De groep die vitamine C (500 mg per dag) kreeg toegediend had een lager urinezuurgehalte dan de mensen zonder vitamine C. De doelstelling was echter het behalen van het benodigde urinezuurniveau. Dit was in beide gevallen niet behaald.

 

Conclusie

Hoewel vitamine C nodig is, en leidt tot een lichte verlaging van het urinezuurgehalte is het geen vervanging van urinezuur verlagende medicatie zoals natriumbicarbonaat, allopurinol of febuxostat. De studie toont aan dat vitamine C een bijdrage kan leveren maar beter complementair gebruikt kan worden in lagere dosis.

 

Bron: Clinically insignificant effect of supplemental vitamin C on serum urate in patients with gout: a pilot randomized controlled trial

 

Terug naar de homepagina >>>

Het verhaal van Martine

Ik ben Martine en heb al 9 jaar klachten, die reeds met alle mogelijke diagnoses werden bestempeld. Dat ging van artrose over spondylankylosis, spondylarthritis, RA, arthritis psoriatica, maar niemand die het over jicht had, ik kreeg dan ook zeer verscheidene medicatie...

 

Lees meer >>>


 

Therapeut B. Peters

Ik ben een therapeut en heb in mijn praktijk (sinds 2009) veel te maken met mensen die aan jicht lijden. Gelukkig kun je zelf veel doen bij jichtklachten. Ik laat mijn cliënten altijd 1 a 2 weken een voedingsdagboek bijhouden om inzicht te krijgen in hun voedingspatroon...

 

Lees meer >>>