Kersen verlagen de kans op jicht

De afgelopen jaren is er bijzonder wat aandacht, zowel van patiënten als wetenschappers, voor de effectiviteit van kersen om de kans op jichtaanvallen te verlagen. Verschillende studies hebben aangetoond dat het eten van kersen het urinezuur niveau kan verlagen. Daarnaast wordt gezegd dat kersen de pijn van jicht kunnen verlichten. Om deze claims te testen hebben enkele wetenschappers hier onderzoek naar gedaan.

 

Methode

Net als in eerdere studies zijn verschillende mensen gevraagd naar hun eetpatroon en de mate waarin ze kersen aten. Vervolgens zijn ze een jaar lang gevolgd en is gekeken wanneer ze last kregen van een jichtaanval. Van de 633 patiënten had 224 aangegeven af en toe kersen te eten. 33 patiënten gaven aan dat ze alleen kersenextract aten. In totaal vonden tijdens de onderzoeksperiode 1247 jichtaanvallen plaats bij de patiënten, 92% van de aanvallen vond plaats in de voeten of tenen.

 

Resultaten

Na een statistische analyse van alle gegevens zagen de onderzoekers dat de hoeveel kersen die gegeten werden correspondeerde met de kans op een jichtaanval. Mensen die in dat jaar kersen aten hadden zelfs 35% minder kans op een aanval dan mensen die geen kersen aten. Het risico op een jichtaanval nam af naarmate men meer kersen gingen eten tot aan twee porties per dag. Bij meer dan twee porties per dag bleef de kans op jichtaanval gelijk. Ook bij alleen het eten van kersen extract werd de kans op een jichtaanval verlaagd.

 

Conclusie

De onderzoekers zagen dat de kans op een jichtaanval met 35% werd vermindert door het eten van kersen. Onafhankelijk van het gebruik van medicijnen, leeftijd of geslacht. Ze concluderen dat kersen zeer zeker urinezuur verlagend werken en daarom goed passen in een jichtdieet.    

 

Bron: Cherry Consumption and the Risk of Recurrent Gout Attacks

 

Terug naar de homepagina >>>

Het verhaal van Erik

Mijn naam is Erik, een 54 jarige accountant uit Rotterdam. De aandoening jicht was 6 jaar geleden voor mij totaal onbekend totat mijn linkervoet pijn begon te doen. Na enige tijd zoeken ben ik begonnen met Allopuriol en Colchicine. Hoewel in eerste instantie.....

 

Lees meer >>>


Vragen over ontzuren?

 

Heeft u vragen over ontzuren of wilt u gratis advies van onze ontzuringsdeskundigen? Laat dan uw telefoonnummer achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.