Hoog urinezuurgehalte: oorzaken en gevolgen

Urinezuur is niet alleen de oorzaak van jicht, maar ook van verschillende hart- en vaatziektes. In een studie van Prado et all. is gekeken naar de oorzaken en gevolgen van een verhoogd urinezuurgehalte. Urinezuur wordt voornamelijk gevormd in de lever en door de nieren uitgescheiden. Het is een bijproduct die tijdens het verteren van purines wordt gevormd.

 

Urinezuurgehalte homeostase

Het urinezuurgehalte in het lichaam stijgt naarmate we ouder worden. Met name bij mannen rond het 40ste levensjaar en bij vrouwen na de menopauze is een sterke toename zichtbaar. Urinezuur wordt in eerste instantie gefilterd waarbij 10% wordt uitgescheiden door de nieren. De overige 90% wordt weer opgenomen in het bloed. Diverse ziektes, zoals leukemie, verhogen de urinezuurproductie maar ook dieet speelt een belangrijke rol bij de productie van urinezuur. Vooral het eten van purinerijke voeding zoals kalfsvlees, spek, kalkoen, varkensvlees en eend leiden tot een verhoogd urinezuurgehalte. Daarnaast is alcohol ook verantwoordelijk voor een verhoging van het urinezuurgehalte door uitscheiding te verminderen en productie te verhogen.

  

Urinezuur als risicofactor

Recent onderzoek heeft aangewezen dat een verhoogd urinezuurgehalte niet alleen de kans op jicht verhoogd maar ook van coronaire hartziekten. Dit is met name het geval voor patiënten met hypertensie en diabetes. Enkele wetenschappers beweren dat urinezuur ook de oorzaak is van een hoge bloeddruk.   

 

Conclusie

De onderzoekers hebben enkele factoren (weergegeven in de diagram hieronder) kunnen identificeren die direct of indirect leiden tot een verhoogd urinezuurgehalte. Enkele oorzaken waren BMI, inname van fructose en bier, hoge bloeddruk en stress. Urinezuur is de oorzaak van verschillende aandoeningen waaronder jicht.  

Urinezuur verhoging oorzaken

Bron: High plasma uric acid concentration: causes and consequences

 

Lees meer over actief ontzuren >>>

 

Het verhaal van Erik

Mijn naam is Erik, een 54 jarige accountant uit Rotterdam. De aandoening jicht was 6 jaar geleden voor mij totaal onbekend totat mijn linkervoet pijn begon te doen. Na enige tijd zoeken ben ik begonnen met Allopuriol en Colchicine. Hoewel in eerste instantie.....

 

Lees meer >>>


Vragen over ontzuren?

 

Heeft u vragen over ontzuren of wilt u gratis advies van onze ontzuringsdeskundigen? Laat dan uw telefoonnummer achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.