De rol van natriumbicarbonaat bij chronische nierziekte door verzuring

Dr. Lee Hamm en zijn collega deden in 2013 onderzoek naar de effecten van natriumbicarbonaat bij chronische nierziekte door verzuring. Dezelfde verzuring die ook leidt tot jicht, artrose en reuma. Hij keek hierbij naar metabolische verzuring die vaak gepaard gaat met chronische nierziekte. Deze vorm van verzuring komt vaak voor in het beginstadium van chronische nierziekte. De behandeling hiervan is door de jaren verder geëvolueerd. 

 

Bicarbonaat

In een tekstboek uit 1990 werd beschreven dat tijdens de behandeling van chronische nierziekte het bicarbonaat niveau in het lichaam op >22 mmol/L moet worden gehouden. Voorheen was de primaire zorg van te weinig bicarbonaat in het lichaam de aantasting van botten. Botten worden door het lichaam gebruikt om de bicarbonaat buffer te versterken en zodoende ontdaan van voedingstoffen. De meest recente chronische nierziekte richtlijn geeft echter genoeg bewijs dat verzuring door een te laag bicarbonaat niveau ook leidt tot ontsteking, intolerantie voor glucose en hartproblemen. Het meest intrigerende is echter dat meerdere studies hebben aangetoond dat het innemen van natriumbicarbonaat, dat door het lichaam wordt omgezet in bicarbonaat, de progressie van chronische nierziekte vertraagt door verzuring tegen te gaan.

 

Alkalische (basische) therapie tegen verzuring

Verschillende bronnen die de positieve effecten van alkalische therapieën, met natriumbicarbonaat, bij nierziekten aantonen zijn door de studie van Nath et al. bij elkaar gebracht. Deze onderzoekers toonde de correlatie aan tussen verzuring en de vertraging van chronische nierziekten. Van een klinisch perspectief zijn er in de afgelopen jaren verschillende studies gepubliceerd over het toedienen van natriumbicarbonaat (en andere basische voedingstoffen zoals groenten en fruit) bij patiënten met chronische nierziekte. Zelfs met een minimale concentratie zou dit de progressie van chronische nierziekte vertragen.

 

Natriumbicarbonaat tegen verzuurde spieren

In een artikel van Abramowitz wordt het belang van ontzuren met natriumbicarbonaat verder uitgebreid. In deze studie werd gekeken naar de afscheiding van zuren door de spieren en de invloed van natriumbicarbonaat op dit proces. Zij vonden dat het toedienen van natriumbicarbonaat zorgde voor een verminderde afscheiding van zuren door de spieren waarmee ze eerdere studies, die verbeteringen van de spieren aantonen, bevestigen.

 

Conclusie

De conclusie die Dr. Lee Hamm trok in zijn artikel is dat verzuring gelijk moet worden tegengegaan met natriumbicarbonaat en dat de gerapporteerde positieve effecten, die voor een goedkoop middel bijna onwaar leken, ook daadwerkelijk bestaan. Hij roept ten slotte de gemeenschap op de studies uit te breiden omdat de farmaceutische industrie, vanwege de lage potentiële opbrengst, dit nooit zal doen.

 

Bron: The Role of Bicarbonate in CKD: Evidence Bulks Up

 

Terug naar de homepagina >>>

Vragen over ontzuren?

 

Heeft u vragen over ontzuren of wilt u gratis advies van onze ontzuringsdeskundigen? Laat dan uw telefoonnummer achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

 
Het verhaal van Erik

Mijn naam is Erik, een 54 jarige accountant uit Rotterdam. De aandoening jicht was 6 jaar geleden voor mij totaal onbekend totat mijn linkervoet pijn begon te doen. Na enige tijd zoeken ben ik begonnen met Allopuriol en Colchicine. Hoewel in eerste instantie.....

 

Lees meer >>>