Dagelijkse natriumbicarbonaat inname gaat verzuring tegen en verbetert uithoudingsvermogen

Verzuring van het lichaam treedt via verschillende systemen op. Ook tijdens lichamelijke inspanning komen zuren vrij. Natriumbicarbonaat verhoogt de basische buffer van het lichaam waardoor er minder kans is op verzuring. Voor veel sporters is natriumbicarbonaat onderdeel van hun dieet.

 

Methode

In de studie naar de effectiviteit van natriumbicarbonaat tegen verzuring werden 10 sporters in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg basische capsules met natriumbicarbonaat (NaHCO3) en de andere een placebo. De deelnemers in de experimentele groep kregen gedurende enkele weken dagelijks een natriumbicarbonaat supplement. Beide groepen werden vervolgens op een fiets gezet om hun uithoudingsvermogen te toetsen. Na de test werden de resultaten, pH van het bloed en bicarbonaat niveau geanalyseerd.

 

Resultaten

De onderzoekers vonden in de groep die basische tabletten kregen toegediend een significante verhoging van de pH in het bloed ten opzichte van de placebo groep en een hoger bicarbonaatniveau. Daarnaast kon deze groep langer en beter presteren. De combinatie van verhoogde pH en betere prestaties toont een verhoging aan van de basische cel buffer. Geen bijwerkingen werden gevonden bij langdurig gebruik.

NatriumbicabonaatpH

Conclusie

Het onderzoek toont aan dat natriumbicarbonaat niet alleen de verzuring tegengaat maar ook veilig is voor dagelijks gebruik. Hiervoor moeten de basische capsules wel zijn voorzien van een coating. De onderzoekers concluderen dat de bicarbonaat buffer verzuring effectief kan tegengaan en hiermee ook het uithoudingsvermogen verbeterd.  

 

Bron: Multiday acute sodium bicarbonate intake improves endurance capacity and reduces acidosis in men

 

Lees meer over verzuring en ontzuren >>>

Het verhaal van Erik

Mijn naam is Erik, een 54 jarige accountant uit Rotterdam. De aandoening jicht was 6 jaar geleden voor mij totaal onbekend totat mijn linkervoet pijn begon te doen. Na enige tijd zoeken ben ik begonnen met Allopuriol en Colchicine. Hoewel in eerste instantie.....

 

Lees meer >>>


Vragen over ontzuren?

 

Heeft u vragen over ontzuren of wilt u gratis advies van onze ontzuringsdeskundigen? Laat dan uw telefoonnummer achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.