Bijwerkingen Colchicine

Colchicine wordt vaak voorgeschreven bij jicht. Het werkt ontstekingsremmend en kan daarom de pijn tijdens een jichtaanval verlichten. Helaas zijn er veel bijwerkingen die in sommige gevallen nog vervelender zijn dan de pijn. We hebben enkele medische onderzoeken naar deze bijwerkingen voor u op een rij gezet.

 

Dosis

De belangrijkste vraag in de literatuur is: Wat is de juiste dosis? In een uitgebreid onderzoek van de American college of rheumatology werd gekeken naar de bijwerkingen van een hoge dosis vs. een lage dosis colchicine. Gedurende het onderzoek kregen patiënten een hoge of lage dosis colchicine toegediend tijdens een jichtaanval. Van de groep patiënten met een lage dosis gaf 37,8% aan binnen 24 uur verbetering te voelen. Ten opzichte van 32,7% in de hoge dosis groep. Een lage dosis gaf dus meer pijnverlichting dan een hoge. De bijwerkingen waren echter substantieel in beide groepen maar duidelijk minder bij de lage dosis groep. Van patiënten die een lage dosis innamen kreeg slechts 23% diarree ten opzicht van 76,9% bij een hoge dosis.

 

Colchicine bijwerkingen      

 

De correcte dosis blijft erg lastig. Een studie uit de Britisch medical journal geeft zelfs aan dat na 2000 jaar onderzoek de ideale dosis nog steeds niet is gevonden.

 

Fatale overdosis

Hoewel Colchicine, in de juiste dosis, relatief veilig gebruikt kan worden zijn er enkele voorbeelden van colchicine vergiftiging. Met name bij beperkte nierfuctie zijn er gevallen bekend waarin een overdosis colchicine heeft geleid tot overlijden. Er is een geval bekend waarin een patiënt niet meer kon bewegen en slecht kon ademen door inname van colchice. Nadat de therapie was gestopt kon de patiënt na drie weken weer bewegen en herstelde volledig.

 

Conclusie

Colchicine kan dus goed gebruikt worden tijdens een jichtaanval maar gezien de vele bijwerkingen moet hier zorgvuldig mee worden omgegaan. De bekende uitspraak “voorkomen is beter dan genezen” is hierbij dus bijzonder passend. Doe er dus alles aan een volgende aanval te voorkomen door het urinezuur te verlagen. 

 

Lees meer over urinezuur verlagen >>>

 

Terug naar de homepagina >>> 

Het verhaal van Erik

Mijn naam is Erik, een 54 jarige accountant uit Rotterdam. De aandoening jicht was 6 jaar geleden voor mij totaal onbekend totat mijn linkervoet pijn begon te doen. Na enige tijd zoeken ben ik begonnen met Allopuriol en Colchicine. Hoewel in eerste instantie.....

 

Lees meer >>>


Vragen over ontzuren?

 

Heeft u vragen over ontzuren of wilt u gratis advies van onze ontzuringsdeskundigen? Laat dan uw telefoonnummer achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.