Jicht in Oor

 

Jicht in oor

Een jichtaanval kan op elk moment van de dag en in verschillende lichaamsdelen de kop opsteken. Jicht in de oren is zeer ongewoon al helemaal als dit de eerste aanval is. Vaak gaan deze aanvallen in het oor samen met aanvallen in de voet of teen. De kans is wel groten dat de vervelende jichtknbobbels (jicht tophi) bij jicht in de oren zichtbaar zijn. De pijn is vaak minder erg dan in andere gewrichten maar nog wel vervelend aanvoelen.

 

Symptomen van jicht in de oren

  • Extreme / ondragelijke gevoeligheid in het oor
  • Warme, Zwelling en ontsteking van het oor, meestal te zien door rode glanzende huid
  • Schilferende, jeukende huid rond en op het aangetaste oor
  • Snelle verergering van de pijn, meestal 's nachts en dan het minder worden van de pijn over een aantal dagen erna
  • Koorts
  • Misselijkheid en braken
  • Knobbels: ten gevolge van de ophoping van de gekristalliseerde urinezuren kunnen zich na verloop van tijd onder de huid nabij het betreffende oor, zogenaamde 'jichtknobbels' of "Tophi's" ontwikkelen. Dit zijn makkelijk herkenbare verdikkingen die dikwijls uiterlijk zichtbaar zijn aan het kraakbeen van het oor. Ze zijn meestal niet pijnlijk maar wel hinderlijk en niet zo fraai om zien. Niet alle jichtlijders krijgen dergelijke knobbels maar bij het ontstaan van een knobbel, blijft hij groeien en komen er meestal nog andere bij.
  • Vele jichtlijders krijgen na verloop van tijd ook last van nierstenen of nierinsufficiëntie.

 

 

Oorzaak van jicht in de oren

De oorzaak van jicht is een ophoping van urinezuurkristallen, in dit geval in het oor. Urinezuur circuleert door het lichaam via de bloedbaan. Om het lichaam te beschermen tegen verzuring zet het lichaam deze zuren om in kristallen. De urinezuurkristallen zijn pH neutraal maar zetten zich af tussen gewrichten. Soms zet het lichaam deze af in de oren, de reden hiervoor in nog onbekend, maar er wordt gedacht dat dit gebeurt om het hart te beschermen. Als teveel urinezuurkristallen zijn neergeslagen in de voeten ontstaat een jichtaanval.

 

Behandelingen van Jicht het oor

Bij een jichtaanval in het oor is het belangrijk geen druk meer te zetten op de oren. Een pijnstiller slikken is toegestaan om de pijn te verlichten.

 

Nadat de pijn wegtrekt is het belangrijk het oor. Wanneer u dit niet doet, zal u voet verstijven/verkrampen waardoor de klachten sneller en heftiger kunnen terug komen. Dus beweeg de voet veel, maar zorg er voor dat er niet teveel druk op komt. Lopen etc. is geen probleem, maar ga niet uitgebreid sporten om zware voorwerpen tillen.

 

Drink ontzurend water

Drink (basisch) water, minimaal 2 liter per dag. Drink GEEN alcohol en vermijd voedingsmiddelen rijk aan purine. Hiermee voer je zure afvalstoffen in je lichaam sneller af.

Waarschuwing

Soms voelen jichtpatiënten een eerste pijn het oor voordat de jichtaanval zich voordoet in de tenen of voeten. Dit kan dus fungeren als een waarschuwing, zorg dus dat je het ontzuren bij deze pijn intentsiveert.

 

Structurele oplossing

Hoewel enkele medicijnen de directe aanval kunnen verlichten door de ontsteking te remmen is er geen medicijn die een volgende aanval voorkomt. Wel is er een methode om zuren, die leiden tot een aanval, structureel af te voeren. Dit noemt men het lichaam ontzuren.

 

Lees meer over ontzuren van het lichaam

Vragen over ontzuren?

 

Heeft u vragen over ontzuren of wilt u gratis advies van onze ontzuringsdeskundigen? Laat dan uw telefoonnummer achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

 
 

Jicht patiënt Leane

Ik ben een vrouw van 48 jaar. Ik had erg veel last van jicht in mijn linkervoet. Het was op een gegeven moment zo erg dat ik niet eens in mijn schoenen paste. Ik moest zelfs op mijn slippers naar het werk...

 

Lees meer >>>


Doe de online verzuringstest

Jicht wordt veroorzaakt door verzuring. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.