Jicht in knie

Een jichtaanval kan op moment van de dag en in verschillende lichaamsdelen de kop opsteken. Soms is de pijn te verdragen maar meestal is de knie zo pijnlijk en dik dat lopen onmogenlijk is. Overigens komt de hevigste stekende pijn vaak voor in de enkels,voeten,tenen,vingers en pols.

 

Symptomen van jicht in de knie

De symptomen van jicht in de knie:

  • Extreme / ondragelijke gevoeligheid in de knie
  • Intense pijn die het lopen en het opstaan bemoeilijken
  • Warme, Zwelling en ontsteking van de knie, meestal te zien door rode glanzende huid
  • Schilferende, jeukende huid rond en op de aangetaste knie
  • Snelle verergering van de knie, meestal 's nachts en dan het minder worden van de pijn over een aantal dagen erna
  • Moeilijke beweging van de getroffen knie
  • Koorts
  • Misselijkheid en braken
  • Knobbels: ten gevolge van de ophoping van de gekristalliseerde urinezuren kunnen zich na verloop van tijd onder de huid nabij de betreffende knie, zogenaamde 'jichtknobbels' of "Tophi's" ontwikkelen. Dit zijn makkelijk herkenbare verdikkingen die dikwijls uiterlijk zichtbaar zijn aan de vinger- en teengewrichten, de ellebogen en aan het kraakbeen van het oor. Ze zijn meestal niet pijnlijk maar wel hinderlijk en niet zo fraai om zien. Niet alle jichtlijders krijgen dergelijke knobbels maar bij het ontstaan van een knobbel, blijft hij groeien en komen er meestal nog andere bij.
  • Vele jichtlijders krijgen na verloop van tijd ook last van nierstenen of nierinsufficiëntie.

 

Oorzaak van jicht in de knie

De oorzaak van jicht is een ophoping van urinezuurkristallen, in dit geval in de knie. Urinezuur circuleert door het lichaam via de bloedbaan. Om het lichaam te beschermen tegen verzuring zet het lichaam deze zuren om in kristallen. De urinezuurkristallen zijn pH neutraal maar zetten zich af tussen gewrichten. Vaak zet het lichaam deze af in de voeten, de reden hiervoor in nog onbekend, maar er wordt gedacht dat dit gebeurt om het hart te beschermen. Omdat voeten, maar ook tenen en oren het verst weg zitten van het hart. Als teveel urinezuurkristallen zijn neergeslagen in de voeten ontstaat een jichtaanval.

 

Behandelingen van jicht in de knie

Bij een jichtaanval in de voet is het belangrijk geen druk meer te zetten op de knie. Dus zorg ervoor om zo min mogelijk te lopen en leg bij voorkeur uw been op een verhoging. De pijn verminderen kan met een natte doek maar houd rekening met extreme kou. Dit verergert namelijk de ontsteking. Een pijnstiller slikken is toegestaan om de pijn te verlichten.

 

Nadat de pijn wegtrekt is het belangrijk om de knie weer te bewegen. Wanneer u dit niet doet, zal u voet verstijven/verkrampen waardoor de klachten sneller en heftiger kunnen terug komen. Dus beweeg de knie veel, maar zorg er voor dat er niet teveel druk op komt. Lopen etc. is geen probleem, maar ga niet uitgebreid sporten om zware voorwerpen tillen.

 

Drink ontzurend water

Drink (basisch) water, minimaal 2 liter per dag. Drink GEEN alcohol en vermijd voedingsmiddelen rijk aan purine. Hiermee voer je zure afvalstoffen in je lichaam sneller af.

 

Structurele oplossing

Hoewel enkele medicijnen de directe aanval kunnen verlichten door de ontsteking te remmen is er geen medicijn die een volgende aanval voorkomt. Wel is er een methode om zuren, die leiden tot een aanval, structureel af te voeren. Dit noemt men het lichaam ontzuren.

 

Lees meer over ontzuren van het lichaam

Het verhaal van Erik

Mijn naam is Erik, een 54 jarige accountant uit Rotterdam. De aandoening jicht was 6 jaar geleden voor mij totaal onbekend totat mijn linkervoet pijn begon te doen. Na enige tijd zoeken ben ik begonnen met Allopuriol en Colchicine. Hoewel in eerste instantie.....

Lees meer >>>


Vragen over ontzuren?

 

Heeft u vragen over ontzuren of wilt u gratis advies van onze ontzuringsdeskundigen? Laat dan uw telefoonnummer achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

 
Doe de online verzuringstest

Jicht wordt veroorzaakt door verzuring. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.