Colchicine

ColchicineBij jicht kunnen verschillende medicijnen worden voorgeschreven. Sommige medicijnen gaan de ontsteking tegen, andere medicatie verlagen het urinezuurgehalte of moeten nieuwe aanvallen/ontstekingen voorkomen. Het medicijn dat vaak wordt voorgeschreven om de ontsteking tegen te gaan is colchicine.

 

Colchicine is een giftige stof die bindt met de eiwitten van witte bloedcellen waardoor deze niet meer in staat zijn om verdere ontstekingen te veroorzaken. Colchicine verlaagt de weerstand van het lichaam en heeft een onderdrukkend effect dat moet helpen bij het verlagen van acute jicht aanvallen. Het gebruik van colchicine heeft echter een zeer ongewenste keerzijde; misselijkheid, braken en diaree komen als bijwerkingen vaak voor.

 

Wanneer wordt Colchicine voorgeschreven

Colchicine wordt voorgeschreven bij diverse vormen van reuma, bijvoorbeeld bij jicht en pseudo jicht. Colchicine wordt eigenlijk alleen gebruikt bij een acute jichtaanval en wordt dan enkele dagen gebruikt. Let goed op dat je niet over de maximale dosering gaat bij een aanval. Bij een aanval is 0,5 mg twee- à driemaal per dag òf begindosis 1 mg gevolgd door 0,5 mg elke 2 uur totdat de pijn is verdwenen of totdat maag-darmklachten optreden. Maximaal 5 mg in totaal. De kuur kunt u niet binnen 3 dagen herhalen. Bespreek altijd de dosering met uw arts.

 

Bijwerkingen

In de bijsluiter van de apotheek staan de bijwerkingen van colchicine vermeld. De meest voorkomende zijn:

  • Maag- en darmklachten zoals een diarree, misselijkheid en braken
  • Verminderde aanmaak van bloedcellen
  • Spierpijn en verminderde spierkracht
  • Haaruitval
  • Zenuwbeschadiging
  • Nierbeschadiging
  • Erge keelpijn in combinatie met koorts.
  • Herhaaldelijk bloedneus.
  • Snel blauwe plekken krijgen.
  • Zeer hevige spierpijn en/of spierzwakte

 

 

Naast de bovengenoemde bijwerkingen kan ook vruchtbaarheid en zwangerschap worden beïnvloed. Colchicine kan in sommige gevallen leiden tot een (tijdelijke) verminderde zaadproductie. Het nemen van colchicine tijdens de zwangerschap kan aangeboren afwijkingen geven bij het ongeboren kind. Gebruik dus geen colchicine tijdens een zwangerschap.

 

Meestal verdwijnen bijwerkingen na het verlagen van de dosis of staken van colchicine. Als de bijwerking hersteld is mag u meestal weer met colchicine beginnen.

 

Terug naar jicht behandelen>>>

Het verhaal van Erik

Mijn naam is Erik, een 54 jarige accountant uit Rotterdam. De aandoening jicht was 6 jaar geleden voor mij totaal onbekend totat mijn linkervoet pijn begon te doen. Na enige tijd zoeken ben ik begonnen met Allopuriol en Colchicine. Hoewel in eerste instantie.....

Lees meer >>>


Doe de online verzuringstest

Jicht wordt veroorzaakt door verzuring. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.