Alternatieve genezingswijzen

Jicht ontstaat door opeenhoping van monosodium uraat, urinezuurkristallen. In de loop van de jaren kunnen die ophopingen uitgroeien tot tophi, kalkachtige onderhuidse bobbeltjes. Behandeling van jicht op de langere termijn concentreert zich op het voorkomen van extra afzetting van urinezuurkristallen enerzijds en anderzijds is het gericht op het oplossen van de depots van urinezuurkristallen, de tophi. Door de voeding alkalisch te maken (in plaats van zuur) en basisch water te drinken, kunnen de tophi volledig verdwijnen, waardoor nieuwe jichtaanvallen zullen uitblijven. Probeer hiertoe zuurmakende voeding te beperken (dierlijke producten, citrusvruchten) en eet meer groenten en fruit. Verhoog de PH waarde van het drinkwater met PH druppels, waardoor het natrium bicarbonaat gehalte in het bloed stijgt. Dit helpt bij het oplossen van tophi Er zijn een aantal voedingsstoffen die er bijzonder positief tussenuit springen. Dat zijn ananas, ui, kersen, bosbessen, meidoornbessen, braambozen, bosfruit, de paarse vlierbes, rijpe vijgen, appels, komkommer. Lees navolgend meer over deze producten:Ananas

Bromelaïne/Bromelin is een enzym dat van nature veel voorkomt in de ananas. Het enzym heeft eiwitsplitsende eigenschappen en is daarnaast een ontstekingremmer (NSAID).

Het enzym zit vooral in het sap van de ananas (de vrucht dus) en in de steel van de ananasplant. De hele vrucht bevat veel goede voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. De ananas is rijk aan calcium, kalium, voedingsvezels en vitamine C. De vrucht heeft een zeer laag vetgehalte en bevat nauwelijks cholesterol.

In ananas zit het stofje mangaan, dat is een mineraal dat je lichaam nodig heeft om beender- en bindweefsel te maken. Eén kopje ananassap levert wel driekwart van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid mangaan.

Als je verkouden bent zou je juist ananassap moeten drinken: Het enzym bromelaïne onderdrukt het hoesten en maakt eventueel opgehoopt slijm losser. In plaats van ananassap kun je ook verse ananas eten of ananas uit blik. Vaak wordt ananas op blik verrijkt met suikersiroop, wat ongezond is. Beter is het om verse ananas of ongezoet ananassap te nuttigen.

Daarnaast werkt het enzym bromelaïne als een goede ontstekingsremmer en kan het een goed alternatief vormen voor NSAID’s zoals Diclofenac. Om goede werking te krijgen zul je ongeveer 300mg drie maal daags, tussen de maaltijden, moeten binnenkrijgen. Bromelaïne is in pilvorm te koop bij goed gesorteerde gezondheidswinkels.


Uien

In uien zit de bioflavonoïde quercetin/quercitine, dat als antioxidant werkt. Het schakelt het enzym xanthine oxidase uit, een enzym dat urinezuur maakt. Daarnaast heeft het licht ontstekingremmende eigenschappen.

Voor jichtpatiënten is de belangrijkste eigenschap van uien dat het enzym, quercetin, een gunstige wisselwerking heeft op de opname van het enzym bromelaïne uit ananas. De quercetin helpt het lichaam bromelaïne te absorberen. Daarnaast helpt het de urinezuurspiegel te verlagen. Quercetin is in pilvorm te koop bij gezondheidswinkels.

Om effectief te werken zal de inname van bromelaïne en quercetin tegelijkertijd moeten plaatsvinden. Dan komen beide enzymen het best tot hun recht.

Quercetin zit ook in de voor jichtpatiënten geschikte appels, druiven, tomaten, cranberries, aardbeien en rode kool. Cranberries en aardbeien zijn zuur, compenseer die met komkommer of andere ontzurende voeding.


Kersen

Kersen zorgen voor een verlaging van de urinezuurspiegel in het bloed. Dat komt door het stofje anthocyaan, het rode pigmentstofje (flavonoïde) dat de kersen hun rode kleur geeft. Het werkt ook als ontstekingremmer en voorkomt schade aan of repareert schade aan gewrichtsweefsel.

Welk type kers maakt niet uit: Zwarte kersensap is net zo goed als hele zoete verse kersen. Eet kersen 30 kersen of één kopje sap van kersen een paar keer per dag. Je kunt kiezen uit alle soorten kersen, maar ook goed zijn bosbessen, meidoornbessen, braambozen, bosfruit, de paarse vlierbes en rijpe vijgen. Ze verlagen de urinezuurspiegel.


Appels

Appels worden beschouwd als een goede leverancier van voedingvezels en het appelzuur in de appel kan het urinezuur neutraliseren. Hierdoor is de appel een gezonde aanvulling op het menu van de jichtpatiënt. Eet de appel nèt voor de maaltijd zodat de voedingsvezels hun gunstige eigenschappen kunnen leveren aan het verteren van de maaltijd.

Rode appels zijn geschikter dan de niet-rode exemplaren omdat die meer anti-oxydanten bevatten. Let bij appels er op dat ze rijp en zoet zijn, zure appels zijn niet bijzonder geschikt voor jichtpatiënten.


Komkommer

De komkommer werkt goed alkalisch (ontzurend), waardoor hij bijzonder geschikt is voor jichtpatiënten. Komkommer heeft een urineafscheiding bevorderende werking. Eet een komkommer alleen rauw, want koken maakt de voedingswaarde een stuk lager. De meeste voedingswaarde zit in de schil, dus verwijder de schil niet.


Bakpoeder en zuiveringszout (Natriumbicarbonaat )

Bakpoeder (Engels: Baking powder) bestaat uit dinatriumdifosfaat (E450i) en natriumbicarbonaat (E500ii). Natriumbicarbonaat, ook wel natriumwaterstofcaronaat, waterstofcarbonaat, baksoda, maagzout, zuiveringszout of dubbelkoolzure soda genaamd, is een werkzame stof tegen jicht. In pure vorm is het natriumbicarbonaat en in Nederland te koop als zuiveringszout (Engels: Baking soda). Zuiveringszout is veel ontzurender dan bakpoeder: Het maakt het urinezuur en de urinezuurkristallen beter oplosbaar waardoor het makkelijker kan worden afgevoerd door de nieren.

Zuiveringszout verminderd het zure karakter van urine waardoor er minder kans is op nierstenen. Daarnaast lost het mononatriumuraat (urinezuurkristallen) op. Als je regelmatig zuiveringszout gebruikt zullen de jichttophi (jichtknobbels) oplossen en verdwijnen. Het zuiveringszout versterkt de werking van ontstekingremmers (NSAID’s) zoals Diclofenac, maar ook ananas (bromelaïne) en ui (quercetin) en dat is een mooie bijkomstigheid.

Helaas kan het gebruik van zuiveringszout tijdelijk de bloeddruk verhogen en tot maagklachten leiden aangezien het maagzuur het zuiveringszout omzet in keukenzout, water en koolstof dioxide. Maar gelukkig kun je tegenwoordig Natriumbicarbonaat en Kaliumbicarbonaat tabletten kopen waar een coating omheen zit (Bicarb-Balance tabletjes van AlkaLife). Deze coating zorgt ervoor dat de pil pas in de darmen oplost en de natriumbicarbonaat veilig via de darmwand in het bloed wordt opgenomen (Ik gebruik de Bicarb-Balance tabletjes nu meer dan jaar, een aanrader!).

Basisch Water

Basisch water is water met een hoge PH waarde. Een PH waarde < 7 noemen we zuur en een PH waarde van > 7 wordt basisch genoemd. Water met een PH waarde van 9 heeft een sterk ontzurende werking op het lichaam. Het zorgt ervoor dat de hoeveelheid natriumbicarbonaat in het bloed wordt verhoogd waardoor de urinezuurkristallen worden opgelost. Tevens worden het overtollig urinezuur in het bloed geneutraliseerd als je dagelijks een paar glazen basisch water dinkt. Je kunt basisch water maken met een water-ionisator, maar nog makkelijker is om een paar druppels basisch concentraat toe te voegen. De basische druppels van AlkaLife zijn erg geschikt voor dit doel.

Lees hier meer over jicht en het gunstige effect van zuiveringszout (site is in het Engels): I Cured My Gout.

AlkaLife is in Nederland verkrijgbaar als voedingssupplement. Lees er meer over op de pagina over AlkaLife.