Purine

Urinezuur ontstaat bij de afbraak van purine. In 2004 werd, door de The New England Journal of Medicine aangetoond dat een overtollige hoeveelheid purine de oorzaak was van jicht.

Hieronder een lijst met voedingsmiddelen die veel purine bevatten. Maar het lichaam maakt zelf ook purine aan bij de afbraak en het vernieuwen van lichaamscellen. Zelfs meer purine dan via voeding vrijkomt. De verhouding ligt op ongeveer 30% uit voeding en 70% uit celafbraak. De invloed van voeding is daarom van beperkte omvang, maar valt niet uit te sluiten. Personen kunnen verschillend reageren op purinerijk voedsel. Mensen met jicht weten vaak wel voor welk voedingsmiddel ze gevoelig zijn, dit zijn dikwijls purinerijke producten.

 

Purine overzicht in voedingsmiddelen

Hoeveelheid purine in groentes per 100 gram

Groente Purine
Aardappel, gekookt 20 mg
Aardappelpureepoeder 94 mg
Andijvie 16 mg
Artisjokken 57 mg
Asperges 57 mg
Bloemkool 45 mg
Broccoli 47 mg
Champignons 88 mg
Chinese kool 30 mg
Komkommer 7 mg
Koolrabi 30 mg
Kropsla 10 mg
Mais uit blik 52 mg
Paprika 55 mg
Peterselie 83 mg
Pompoen 44 mg
Radijs 12 mg
Rode bietjes 21 mg
Rode kool 37 mg
Savooiekool 43 mg
Schorsenieren 71 mg
Sperziebonen 43 mg
Spruitjes 60 mg
Spinazie 64 mg
Tomaten 11 mg
Tomatenpuree 91 mg
Veldsla 34 mg
Venkel 16 mg
Witlof 12 mg
Witte bonen 62 mg
Witte kool 22 mg
Worteltjes 14 mg
Zuring 56 mg
Zuurkool 26 mg

 

Hoeveelheid purine in melk, melkproducten en eieren per 100 gram

 

Melk, melkproducten en eieren Purine
Emmertaler 8 mg
Goudse 18 mg
Kwark 0 mg
Roomkaas 22 mg
Volle melk 0 mg
Yoghurt 0 mg
Eieren 16 mg
Eierdooier 45 mg

Hoeveelheid purine in gevogelte, vlees en orgaanvlees per 100 gram

 

Gevogelte, vlees en orgaanvlees Purine
Eend 152 mg
Gans 114 mg
Kippenborst 252 mg
Kippenlever 272 mg
Kippenpoot 232 mg
Schapenvlees 129 mg
Kalfsvlees 148 mg
Kalfshart 139 mg
Kalfshersenen 92 mg
Kalfslende 164 mg
Kalfslever 221 mg
Kalfslongen 147 mg
Kalfsnieren 218 mg
Kalfszwezerik 918 mg
Runderbraadlap 112 mg
Runderfilet 154 mg
Runderlever 230 mg
Runderlongen 242 mg
Rundertong 160 mg
Haas 167 mg
Hert 157 mg
Konijn 130 mg
Ree 154 mg

 

Hoeveelheid purine in graan en graanproducten per 100 gram

 

Graan en graanproducten Purine
Beschuit 63 mg
Boekweit 156mg
Cornflakes 83 mg
Gerst 82 mg
Gierst 117 mg
Gort 155 mg
Havergort 139 mg
Havermout 187 mg
Knackerbrood 161 mg
Witte rijst 54 mg
Roggebrood 84 mg
Tarwebloem 36 mg
Tarwekiemen 843 mg
Tarwevolkorenbrood 83 mg
Tarwevolkorenmeel 82 mg
Tarwezemelen 142 mg
Witbrood 104 mg
Pasta 42 mg

Hoeveelheid purine in fruit per 100 gram

 

Fruit Purine
Aardbei 26 mg
Ananas 19 mg
Appel 19 mg
Avocado 31 mg
Banaan 57 mg
Druiven 30 mg
Frambozen 18 mg
Meloen 25 mg
Kersen 17 mg
Peer 17 mg
Perziken 21 mg
Pruimen (vers) 24 mg
Rode bessen 17 mg
Vlierbessen 33 mg
 Abrikozen (gedroogd) 73 mg
Dadels 54 mg
Pruimen (gedroogd) 64 mg
Rozijnen 107 mg
Vijgen 64 mg

 

Hoeveelheid purine in peulvruchten, zaden en noten per 100 gram

 

Peulvruchten, zaden en noten Purine
Erwten 85 mg
Kikkererwten 164 mg
Linzen 198 mg
Sojabonen 356 mg
Sojameel 296 mg
Amandelen 41 mg
Hazelnoten 42 mg
Paranoten 23 mg
Pinda's 74 mg
Sesamzaad 88 mg
Walnoten 26 mg
Zonnebloempitten 157 mg

 

Hoeveelheid purine in vis en visproducten per 100 gram

 

Vis en visproducten Purine
Forel 311 mg
Haring 317 mg
Kabeljauw 108 mg
Karper 149 mg
Makreel 186 mg
Schelvis 184 mg
Schol 174 mg
Braadharing 215 mg
Garnalen 65 mg
Haring in gelei 79 mg
Kaviaar 73 mg
Sardientjes in blik 349 mg
Tonijn in blik 198 mg
Gerookte zalm 174 mg

 



 

 


 

Doe de online verzuringstest

Jicht wordt veroorzaakt door verzuring. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.

 

Start de test >>>